Európa utolsó titka - Albánia

Ferenc pápa Albániában

 

A mai napon Ferenc pápa első európai útjaként Albániába látogatott. A Teréz anya téren mi is ott voltunk, 2 méterrel mellettünk haladt el a pápamobil.  Azt hiszen, ilyesmi az ember életében nem sokszor adatik meg. És valóban ott voltak  a katolikusok, ortodoxok és muzulmánok szépen, együtt, békében. Nemcsak ők voltak ott, hanem a saját vallási vezetőik is, így a szertartás alatt a Pápa mellett ült az itteni ortodox Pópa valamint a szunnita- és a bektashi muszlimok országos vezető imámjai is. Albánia ugyanis négy vallású ország, és az ország népességének csak 10%-a katolikus. Van még 20% görög ortodox, a lakosság többi része muszlim: szunnita vagy bektashi. Utóbbiak csak itt léteznek Albániában, mert a középkorban üldözték őket és egyedül itt találtak menedéket.  A vallások békés egymás mellett élésének szimbóluma Albánia, ennek az egyik jele, hogy minden vallás minden ünnepét állami szinten megünneplik, és a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartják. Ezért látogatta meg Albániát elsőként Európában Ferenc pápa, hogy ezzel is közvetítse a világ felé ennek fontosságát.

IMAG0016 IMAG0017  

Néhány szemelvény a híradásokból:

“A vallások közötti békés együttélés Albániában szép jel a világ számára – mondta Ferenc pápa az 50 újságírónak, akik vele utaztak a repülőúton Tiranába.”

„Albánia egy olyan ország, amely nagyon sokat szenvedett, de aztán sikerült megtalálnia a békét a vallási különbözőségek között” – mutatott rá a pápa. „Ez egy szép jel a világ számára: a párbeszéd, a béke és az egyensúly a jó kormányzás érdekében.”

IMAG0999  

“A Teréz anyáról elnevezett tiranai téren délben tartott szentmisén Ferenc pápa kijelentette: “azért jöttem Albániába, hogy a reményt erősítsem országotokban. Láttam az utcákon, mennyi fiatal van nálatok, fiatal nép vagytok és ahol ennyi a fiatal, ott van remény! A nemzeti zászlótokon levő sasként szárnyaljatok!”

Photo0223

  “A Tirana utcáin nyitott pápamobillal végighaladó pápa útvonalát a kommunizmus időszakában meggyilkolt mártír papok és szerzetesnők óriási fényképei szegélyezték.”

IMAG0997 Photo0238  

Ha még több érdekességet olvasnál Albániáról, gyere a Facebook-ra!

Ha egyéb szempontból is érdekel az ország, kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!