Európa utolsó titka - Albánia

Érik a szőlő… – főzzünk rakit!

 

Az albánok (is) szeretik a pálinkát, amit itt rakinak hívnak. Sőt, szinte csak azt isznak, ugyanis a régi (500 évig tartó) török hódoltság idején a többségük felvette a muszlim hitet. De mindezt csak “adóoptimalizálás céljából”, ugyanis akkoriban a muszlim hitűeknek nem kellett adót fizetniük. 🙂 Mivel a muszlim hitet csak látszatra vették fel, ezért a muszlim szokásokat, pl. az alkoholtilalmat is csak látszatra tartották be. Így aztán a rakit, mivel áttetsző, vizespohárból isszák, hogy Allah, meg az imám ne lássa, illetve higgye azt, hogy víz van a pohárban. 🙂 A sör meg a bor ugye, könnyen felismerhető, de azért azt is isznak.

Ilyenkor ősszel a szőlőből nem bort készítenek, hanem inkább rakit főznek, ez a raki rrushi (szőlőpálinka). Van még a raki kumla vagy kumbulle (szilvapálinka), a raki mani (manaferre – szederpálinka), és a raki thane (sompálinka). De a legelterjedtebb a szőlőből készült. A rakifőzés külön tudomány, és legjobban a nők értenek hozzá. Ők is tapossák, ugyanis itt a szőlődaráló, mint olyan még nincs elterjedve. A nőknek kifinomult érzékük és türelmük van ahhoz, hogy lassan főzzék. A férfiak csak „meózzák”. 🙂 Az albánok nem raknak cukrot a cefrébe, ezért a rendes albán rakitól soha, senkinek nem fájdul meg másnapra a feje.

raki rrushiraki moskat

raki kumbulle

          IMAG0024

Itt a lokálokban (nem tévedés, a kocsmákat lokálnak hívják) engedélyezett a házi raki árusítása, így mindenhol más zamatú házi rakit ihatunk. Van egy falu – Ndroq (ejtsd: Ndroty) a neve -, ahol szőlőnemesítéssel foglalkoznak, aminek ugye a “mellékterméke” maga a szőlő, na ott lehet sokféle igazán jó zamatú rakit inni. 🙂

A raki rrushi-nak általában két változata ismert, a sima meg a muskotályos. Az albánok a rakit kortyolva, komótosan isszák, itt ismeretlen az egy húzásra felhajtom dolog.  Egy raki felett sokáig elüldögélnek, beszélgetnek, eszegetnek – általában sajtot, olajbogyót, joghurtszószt, sült paprikát, gjiz-t (túrószerűség) – ezért ez így sokkal kíméletesebb, és nem „vágja fejbe” az embert. Amikor egyszer megkérdeztük az egyik itteni barátunktól, hogy miért isszák lassan kortyolgatva a rakit, a barátunk azt válaszolta, hogy azért, mert addig sem kell dolgozn. 🙂 Ez persze csak a vicc része a dolognak, tényleg kíméletesebb így inni. Amikor koccintanak azt mondják: „Gëzuar!” – ami az „Egészségedre” megfelelője, és olyasmit jelent, hogy „Légy vidám, boldog!”

Amikor valaki szeretné meghívni a másikat egy rakira, azt mondja neki: „Gyere, igyunk egy kávét!” Lehet, hogy kávé is lesz belőle, de általában raki biztosan. Az itteni muzulmán ismerőseink közül (van egy pár), egy kezünkön meg tudjuk számolni, hányan nem isszák meg a rakit vallási meggyőződésből. Ők olyankor tényleg kávét isznak, és nem presszó kávét, hanem törököt, mert az kíméletesebb. Nem véletlen, hogy a világon a legegészségesebb a mediterrán konyha!

Íme néhány kép az autentikus albán rakifőzésről:

DSC03813

DSC03816 Az agyaggal történő összetapasztás még a férfi feladata, utána veszik át a munkát a nők!

Ha még több érdekességet olvasnál Albániáról, gyere a Facebook-ra!

Ha egyéb szempontból is érdekel az ország, kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!