Európa utolsó titka - Albánia

Itt van az ősz, itt van újra – menjünk horgászni!

Ősszel a halak egy utolsó nagy táplálkozást végeznek. Felhízlalják magukat télre. Itt Albániában is van néhány horgászatra kiválóan alkalmas tó. A leginkább megfelelő az Ohridi-tó, vagy ahogyan itt hívják a Pogradeci-tó. Európa legrégebbi és legmélyebb tava. Források táplálta, szűrt vize kevés mikrobiológiai szennyezéket vagy tápanyagot tartalmaz, oxigénben gazdag, kristálytiszta, ezért helyenként 20 méteres mélységig is le lehet látni. Átlagos vízmélysége 155 m, legmélyebb pontja pedig 288 m.

 

P7060016 PA070090

 

A tavat érdemes körbejárni, mert változatos, az albán oldal hegyesebb a macedónnál. Partvonalának teljes hossza 87,5 km, ebből Macedóniára 56, Albániára 31,5 km esik. Vizének 60 %-át a Fekete Drin vezeti el az Adriába, a fennmaradó rész elpárolog. Vízkicserélődési ciklusa 70 évre tehető. Vízi élővilága rendkívül különleges, az Ohridi-tónak van a világon a legtöbb őshonos faja. 212 növény- és állatfajt írtak le, ezeknek mintegy fele csak ebben a tóban található. A tó 1979-ben felkerült az UNESCO természeti világörökségi listájára. Nyolc, csak itt található különleges pontyfajta, és két lazacféle is él a tóban. A halfajták közül talán a legérdekesebb a tavi lazac (koran), amely csak és kizárólag az Ohridi- tóban valamint a Bajkál tóban létezik. Nagyon ízletes. Védelem alatt áll, ennek ellenére kvóta szerint halászható, így meg lehet találni éttermekben. Mind az édesvizekben, mind a tengerben a partról történő horgászathoz nem kell engedély. Íme a koran (salmo letnica):

 

koran

 

És a tányéron:

 

P7060038

 

A tónak a part menti nádasokban áttelelő vízi- és ragadozómadár-állománya is jelentős: borzas gödény, bütykös hattyú, cigányréce, fekete sas és parlagi sas is tanyázik a tó körül. Ahogy belépünk az országba Macedónia felől, egy festői kis albán falu Lin fogad bennünket. Az egész egy „főtérből”, és néhány kis utcácskából áll. A főtéren áll az egyetlen hotel-étterem, ahol természetesen tavi lazacot is ehetünk. Mikor először jártunk ott, nagyon összebarátkoztunk a tulajdonosokkal, akik még a falu fölött található ókori római mozaikot is megmutatták nekünk, ami még mindig feltárás alatt van, ezért nem látogatható. Az étterem terasza a tó felé épült, így nagyon szép kilátás nyílik a vízre, és a szemközti macedón hegyekre. Természetesen, a tulajdonosok horgászathoz is nyújtanak segítséget, így aki tavi lazacot vagy esetleg pontyot szeretne fogni, látogasson el Lin-be! A Lin-félsziget:

 

P7060017

 

A falu:

 

P7060023 P7070039

 

És a mozaik:

 

P7060031          

 

Ha még több érdekességet olvasnál Albániáról, gyere a Facebook-ra!

Ha egyéb szempontból is érdekel az ország, kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!