Európa utolsó titka - Albánia

A pálmafák alól a havas hegytetőre 15 perc alatt

 

  Az albán főváros egyik látványossága és a szabadidő eltöltésére remek lehetőség a Dajti Ekspres vagy ahogyan itt hívják a Teleferiku. A név nem elírás, albánul „ks”-szel írják, ahogyan a mai napig lehet még látni néhány TAKSI feliratú autót is a városokban, és a presszó kávét is úgy mondják: „kafe ekspres”. 🙂 (Az „x” ugyanis itt a „dz” megfelelője.)

 

DSC02892  

Tirana főterétől kb. 10 perc autóútra található a felvonó épülete (ez még Tirana külvárosa), tehát aki nyáron egy kis felfrissülésre vágyik, és menekülne a forró városból, a felvonóval igen hamar, 15 perc alatt felér a Dajti-hegyre, ahol kellemesen hűvös, friss környezet fogadja.  

 

DSC02896  

Télen pedig, amikor hóembert építenénk és nem akarunk elutazni a zord Albán-Alpokba, szintén remek karácsonyi program lehet felmenni a hegyre a mediterrán télből (ami melegebb napokon +18 fokban is megnyilvánulhat) a hegyi hidegbe. A felvonó nagyon korszerű, az osztrák Doppelmayr cég építette, és 31 kocsiból áll. A több, mint 100 éves tapasztalattal rendelkező cég világhírű a felvonó építésben, a világ 68 országában jelen van, és világszerte több, mint 8000 felvonókocsit épített már Japánon, Svájcon, az Egyesült Államokon keresztül Ecuadorban, Kínában, Nepálban, Malajziában és még számos helyen. Az itteni felvonó 2005. július 28-án indult első útjára, 4354 m hosszú, az utazási idő 15 perc, 1 óra alatt 560 utast tud szállítani, az átlagsebessége pedig 4.5 m/sec.  A tiranai felvonó a Balkán leghosszabb két állomásos felvonója.  

 

DSC02898 DSC02943  

Mikor kilépünk a fenti épületből, szép hegyi környezet fogad bennünket. Lovak legelésznek, amiken lovagolhatunk is, van játszótér a gyerekeknek, lehet quad-ot bérelni, és a szomszéd épület tetején, ami egyébként egy szálloda, 1 óra alatt körbefordulhatunk a forgó bárban, így miközben kávézunk egész Tirana a lábunk alatt hever.  

 

DSC02899 DSC02904 DSC02907 DSC02925 DSC02910  

Kedvező időjárás esetén egészen a tengerig elláthatunk.  Mivel ez egy téli kép, itt nem volt szerencsénk, és amikor nyáron voltunk akkor sem, ezért még föl kell mennünk a Dajti-ra, hogy onnan is lássuk a tengert. 🙂  

 

DSC02951  

Vannak persze éttermek is, tehát, aki egész napos programnak tervezi, az sem marad éhen.

  DSC02946 DSC02947  

Aki szeret túrázni, annak is ajánlható, van mit bebarangolni a hegyen. 🙂  

 

DSC02914

 

  A retúrjegy mindösszesen 800 Lek, azaz 8 USD, 6 éven aluli gyermekeknek ingyenes. A hegyre autóval is felmehetünk, de az kicsit több időt vesz igénybe. 🙂

 

Ha még több érdekességet olvasnál Albániáról, gyere a Facebook-ra!

Ha egyéb szempontból is érdekel az ország, kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!