Európa utolsó titka - Albánia

A vérbosszú és ami mögötte van

 

Albániával kapcsolatban sokaknak a mai napig az jut eszébe elsőként, hogy ott még él a vérbosszú hagyománya. Ez csak részben igaz, mert erre az ősi szokásra már csak a „kullák”, azaz az elhagyatott kőtornyok emlékeztetnek, ahová azok a férfiak húzódtak el, akik egy korábbi gyilkossággal vagy erkölcsi megalázással megsértették az ősi szokásjogot, és ezért vérbosszúra ítéltettek. Sokan egész hátralévő életüket egy ilyen kőépületben élték le, és soha többet nem merészkedtek az utcára.

 

kulla theth

 

 

 

A vérbosszú északon a hegyek között elzártan élő katolikus! családok szokása volt, más területeken élő albánokat ez nem fenyegette. Ma már az ott élők is csak múlt időben beszélnek róla, hiszen a turizmus egyre inkább felfedezi magának a csodaszép, érintetlen Albán-Alpokot is, és egyre beljebb merészkedik az elzárt területek felé. De mi is ez az ősi szokásjog rend, ami ennyire áthatja az albán gondolkodásmódot, és az átlag albán ember viselkedésében a mai napig megnyilvánul a vendég legmesszebbmenőkig való tiszteletében, az adott szó becsületében és még számos egyéb dologban? A Kanun avagy az ősi albán becsületkódex Lekë Dukagjini herceg (aki Kasztrióta György, más néven Szkander bég kortársa volt) nevéhez fűződik, aki a 15. sz-ban törvénybe iktatta ezt az élet minden területére kiterjedő szabályrendszert. Eredetére vonatkozóan több elmélet létezik: vannak, akik a bronzkorból eredeztetik, mások szerint az ősi illír törzsek törvényeiből származtathatók, megint mások az indo-európai prehisztorikus időkből veszik az alapjait, és vannak, akik szerint a hinduizmus legrégebbi szöveges emlékeivel mutat közös eredetet.

 

images

 

A Dukagjini-féle könyvbe foglalt törvények legjelentősebbike a vérbosszú és a vendégbarátság részletes szabályozása, és legfontosabb eleme a becsület, mint a személyes és társadalmi kapcsolatok alapja.

 

libra

 

A Kanun 4 fő pillére: – a becsület – a vendégszeretet – a helyes magatartás – rokoni hűség.

A Dukagjini herceg-féle kódex 12 könyvből áll: 1. Az egyház 2. A család 3. Házasság 4. Ház, állatok, vagyon 5. Munka 6. A vagyon átruházása 7. Az adott szó 8. Becsület 9. Károkozás 10. Bűncselekményekre vonatkozó törvények 11. Az idősek kánonjoga 12. Mentességek és kivételek

A kódex eredetileg vonatkozott mind a katolikus, mind pedig a muszlim családokra.  

Néhány érdekesség, ami a mai életben is megvan, és a Kanun-ra eredeztethető vissza:

– Az albánok rendkívül vendégszeretőek, és ez lépten-nyomon megnyilvánul a mindennapokban is. Bennünket sokszor olyanok is meginvitálnak egy kávéra, akiket nem is ismerünk, de ők természetesen tudják, hogy mi kik vagyunk, hiszen rajtunk kívül nem él magyar család még a környéken sem. Az északi hegyekben, a Kanun „szülőhazájában” olyannyira vendégszeretőek a helyiek, hogy simán vendégül látnak több napig is koszttal-kvártéllyal. 🙂 Náluk ez a tisztelet jele, és számukra megtiszteltetés, ha a vendéget jól tarthatják.

– Az albánok nem mondanak nemet, ezért ha valamit kérünk tőlük, és ők olyan húzódozva egyeznek bele, akkor azt úgy kell értelmezni, hogy azt nem tudják, vagy nem akarják megcsinálni, de nem-et nem fognak mondani.

– A dicséretekkel csínyján kell bánni, mert ha megdicsérünk valamit, akkor nekünk adják ajándékba! 🙂 Mi már jártunk úgy, hogy egy hotelben, ahol laktunk, az éttermi részben albán zene szólt, én megdicsértem, hogy milyen jó, hol lehet ilyet venni, a tulajdonos fogta a CD lemezt, kivette a lejátszóból és nekem adta. Hiába kértem, hogy kifizetem, nem engedte. Nyilván, ha a szekrénysort dicsérjük meg, azt nem fogják nekünk adni, de általában üres kézzel sosem hagynak távozni.

– A legtöbb üzletkötés alapja a kézfogás, ha valakivel kezet fognak és azt mondják, rendben, akkor az valóban úgy is lesz.

– A családi kötelékek, az idősek tisztelete nagyon erős. A család mindig gondoskodik az idősekről, és a családok nagyon összetartóak. Itt egyáltalán nem „ciki” egy kamasznak kísérgetni a már mozgásában esetleg korlátozott nagyszülőjét vagy dédszülőjét, sőt!

 

Ha még több érdekességet olvasnál Albániáról, gyere a Facebook-ra!

Ha egyéb szempontból is érdekel az ország, kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!