Európa utolsó titka - Albánia

Milyen az albán sör?

 

Söröző Tiranában. Nyelvtanilag nem egészen helyes, de ötletesnek ötletes. :)

Söröző Tiranában. Nyelvtanilag nem egészen helyes, de ötletesnek ötletes. 🙂

 

Egy szóval: FINOM! Albániában vannak jó sörök. Mint minden italnak, a sörnek is egyik legfontosabb összetevője a víz, az pedig itt az albánoknál nagyon jó. Mármint az ásvány- és forrásvizek. Albánia legrégebbi söre a Korça, a mi kedvencünk is. Világos és barna sörrel egyaránt jelen van a piacon. 1928-ban alapították a gyárat, és azóta is rendületlenül gyártja a “folyékony kenyeret”.

 

A korçai sörgyár

 

A Korça sör számos díjjal büszkélkedhet. Az első díjat alapításának évében Thessalonikiben kapta. Majd 2007-ben Londonban elnyerte a Nemzetközi Minőség Korona Díját az Arany kategóriában. Majd 2009-ben Frankfurtban ismét megkapta a Nemzetközi Fődíjat a Gyémánt kategóriában. A Korça sör a világpiacon is jelen van, a szomszédos országokon kívül 2011-ben belépett az amerikai piacra, és Massachusets-ben számos helyen kapható. Szóval, az albánok joggal lehetnek rá büszkék. A Korça sört csak üveges kiszerelésben árulják.  

 

 

 

 

Aztán van még a Tirana sör. 1961-ben kezdte gyártani egy állami cég. 2001-ben privatizálták, azóta Koszovóba és az Egyesült Államokba is exportálja a nedűt. Ezt a sört is a legmagasabb minőségi követelmények szerint gyártják, és 2003-ban New York-ban aranyérmes lett 120 ország versenyzői között. 2004-ben pedig Párizsban megkapta a Nemzetközi Star Minőség díjat 132 más országbéli gyártó közül. A Tirana sör kapható üveges, dobozos és PET palackos kiszerelésben is.     

 

 

 

A Stela sör szintén egy finom termék. Üveges, dobozos,  PET palackos és hordós változatban kapható. A pilseni típusú termékük 4.8%-os, a barna sörük STRONG márkanéven fut és 7%-os. Ahogyan a történetükben írják, Albániában a többi európai országhoz képest mindössze 90 évre tehető a sörfogyasztás elterjedése. A gyár 1994-ben kezdte meg működését, és azóta számos névváltozáson átesett, ma 130 alkalmazottal dolgozik és évente 250.000 hl sört gyárt. A Stela sört is nagyon szeretjük.

 

 

 

A következő legismertebb sörük a KAON. A gyárat 1995-ben alapították Tiranában, és akkor még csak kevés sört gyártottak hordókban.

 

A Kaon sörgyár

 

2001-ben új gyárat építettek, és 2003 óta a KAON sör különböző kiszerelésben, úgy mint üveges, dobozos és PET palackos kapható. 2007-től elkezdték palackozni csatos üvegebe is. A KAON márka túlnyúlik Albánia határain, exportálnak Koszovóba, Sierra Leone-be, Libériába, Olaszországba, és hamarosan az Egyesült Államokba is. Ez is finom.  

 

 

A Norga sört 1999-ben kezdték gyártani Olaszországban. A társaság 1991-ben kezdte meg működését Macedóniában KRUNA néven, és kizárólag albán piacra gyártott. 2003-ban kezdték el Albániában Vlora-ban gyártani a sört már saját név alatt.

 

A Norga sörgyár Vlora-ban

 

Ez a márka is számos versenyen részt vett, és Albánián kívül a szomszédos országokban Koszovóban, Macedóniában és Montenegróban kapható.

 

                Mindenki kedves egészségére!

 

 

Ha még több érdekességet olvasnál Albániáról, gyere a Facebook-ra!

Ha egyéb szempontból is érdekel az ország, kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!