Európa utolsó titka - Albánia

Fergese – az albán lecsó

 

A fergese tradicionális albán étel. Szinte minden étteremben kapható, és alapanyagaiban és elkészítésében is sokszor hasonlít a mi magyar lecsónkhoz, de lehet teljesen más is.

A fergese tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, beletartozik minden zöldséges alapú, túróval (itt gjize-nek hívják, és a mi magyar túrónktól lágyabb szerkezetű) kevert étel, olajban eltéve, vagy olajban megfőzve-sütve.
Eredetileg a zöldségek tartósítására használt ősi módszer a fergese készítés. Az eredeti fergese-t úgy készítik, hogy a nyers felvágott zöldségeket (ez lehet paradicsom, paprika, uborka, olajbogyó, stb. vagy eleve vegyes zöldség) összekeverik itteni túróval, belerakják egy üvegbe, tesznek hozzá egy kevés ecetet és felöntik annyi olívaolajjal, amennyi ellepi. Így nagyon sokáig ropogósak, frissek maradnak. Van amikor egész paprikákat töltenek meg túróval, és úgy teszik üvegbe őket, majd jön az ecet, meg az olívaolaj.

 

fergese1

 

A meleg változatot lehet a már régebben eltett fergese-ből, vagy akár friss alapanyagokból is készíteni a következő kétféle módon:

1. Hasonlóan a mi lecsónkhoz: olajon (olívaolajon a legjobb) megpároljuk a felaprított paprikát, majd hozzátesszük a paradicsomot, fokhagymát (vöröshagymát nem mindig tesznek bele), sót, borsot, pirospaprikát (aki szereti, csípőset is tehet bele), majd puhára pároljuk. Mikor már majdnem kész, belekeverjük a túrót (2-3 ek.), és még pár percig főzzük. Láttam olyan receptet is, amibe oregánót is tesznek, itt az nagyon kedvelt fűszernövény.

2. A fenti hozzávalókat (vagy magát a hidegen eltett üveges fergese-t) máz nélküli cserépedénybe tesszük (mindent egyszerre), és berakjuk a sütőbe, így kavargatni sem kell. 🙂

 

Photo0302

 

Nagyon finom, könnyű étel, és a túró különlegessé teszi. Én már kipróbáltam a magyar lecsóval is, nagyon finom lett.

A máz nélküli cserépedény vagy szó szerint agyagedény (albánul tave dheu, azaz “földtál”) különböző méretekben létezik, és az egy adagos kicsitől az egészen nagy, családi méretűig kapható. A “fergese” típusú ételeket, és a másik hagyományos ételüket a „tave” ételeket mindig ilyenben készítik, és tálalják. Mikor kihozzák az étteremben, az étel annyira forró, hogy rotyog, mert az agyagedény nagyon sokáig tartja a hőt.

 

fergese2

 

Jó étvágyat hozzá!

Ha még több érdekességet olvasnál Albániáról, gyere a Facebook-ra!

Ha egyéb szempontból is érdekel az ország, kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!