Európa utolsó titka - Albánia

A happy nation – Európa legboldogabb népe

 lumtur

 

A közgazdászok, szociológusok különféle mutatókkal, indexekkel próbálják meg leírni, mérhetővé tenni világunkat, s benne az egyes országok fejlődését, fejlettségét. A jelenleg alkalmazott mérőszámok általában a gazdasági mutatókkal és a pénzmozgásokkal operálnak, mint pl. a GDP (Gross Domestic Product), [HDI] (Human Development Index), de a fejlődő alternatív szemléletnek köszönhetően más, egyéb szempontokat is figyelembe vevő mérőszámok alapján is egyre többfajta összehasonlítás létezik.

A londoni New Economics Foundation kutatói szerint egy ilyen új merőszám lehet a Happy Planet Index (HPI, magyarul: Boldog Bolygó Index), amelynek központi gondolata, hogy a korábbi mutatók nem vették figyelembe az emberek boldogság és egészség iránti természetes igényét.

A legtöbb ember azonban elsősorban hosszú, tartalmas életre vágyik, nem gazdagságra, és az az állam cselekszik helyesen, amely ezt úgy biztosítja állampolgárai számára, hogy közben nem sérti meg a következő generációk, valamint más országok lakóinak jogát ugyanerre.
Ezen kritériumok alapján a Happy Planet Index az emberi jól-lét elérésének ökológiai hatékonyságát méri.
A HPI három különálló jelzőszámot foglal magába: a várható élethosszt, elégedettséget az élettel, és ökológiai lábnyomot.

Annak ellenére, hogy a HPI megalapozásánál használt statisztikai számítások meglehetősen bonyolultak, az elv egészen egyszerű:

HPI = elégedettség az élettel X várható élethossz / ökológiai lábnyom

 

hpi_albania2

 

Tehát a HPI nem a Föld legboldogabb országát jelzi, és nem is azt, ahol a legnagyobb jólétben lehet élni, nem a legfejlettebb országot és nem is a legkörnyezetbarátabbat, hanem összességében az emberi jól-lét elérésének ökológiai hatékonyságát méri, azaz egy-egy vizsgált ország milyen hatékonyan fordítja a föld véges erőforrásait az ott lakó emberek által tapasztalt jól-létté.

A Happy Planet Index vagy egy hasonló globális boldogság/megelégedettség/környezeti index bevezetése azért is sürgető, mert tovább nem lehet figyelmen kívül hagyni sem politikai, sem gazdasági szinten azt, hogy a pénz mellett vannak olyan természeti és emberi értékek, amelyek alapvetőek az ember és a Föld egészséges jövője számára is.

(Forrás: http://ecopedia.hu/happy-planet-index)

 

Albánia 54.1-es eredményével ezen mérőszám alapján évek óta Európa legboldogabb országa (151 ország közül a 18. helyen), őt követi Norvégia a 29. helyen 51.4-es értékkel, majd a 34. helyen Svájc 50.3-as értékkel.

 

hpi_albania3

boldogsag lista

(http://www.happyplanetindex.org/data/)

 

Így év vége felé közeledve, az ember elgondolkozik és számot vet, mennyire volt boldog és sikeres az elmúlt esztendő. Ha arra koncentrálunk, és örülünk annak, ami megadatott nekünk, és nem az elszalasztott lehetőségeken rágódunk, és azon, amink nincs, talán saját magunk számára is felállíthatunk egy jó elégedettségi indexet. 🙂 Figyeljünk egymásra, töltsünk minél több időt szeretteinkkel, ahogyan az albánok is teszik.

 

Ha még több érdekességet olvasnál Albániáról, gyere a Facebook-ra!

Ha egyéb szempontból is érdekel az ország, kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!