Európa utolsó titka - Albánia

Albán gasztronómia képekben

 

Albániában lehet nagyon jókat enni. Most szeretnék egy összefoglalót adni azokról az ételekről, amiket mi már az itt töltött idő alatt kipróbáltunk. Ezek olyan ételek, melyeket egy átlagos turista bármilyen útjába kerülő étteremben megkóstolhat, akár a tengerparton, akár bármilyen albán városban.

 

Leves, az egyik. Albániában vannak jó levesek, de annyira nem jellemző a leves szeretete, mint Magyarországon. A pirospaprikát ismerik, de sok levest anélkül készítenek. Például a hallevest, vagy a zöldséglevest is. A citrom általában elengedhetetlen, nyáron nagyon jól jön, frissít. 🙂

 

2011-07-18-13-58-35

 

Saláta, az egyik. Albániában rengeteg zöldséget, salátát fogyasztanak. Ez az egyik fajta változat. Ahány étterem, annyiféle. Mindig friss és ízletes zöldségekből készül. Soha nem ízesítik előre, a nyers zöldségeket, sajtot, olajbogyót tálba, tányérra halmozzák, és mellé szervírozzák az olívaolajat, borecetet, és mindenki saját ízlése szerint ízesíti. Általában először a salátát és a kenyeret (búza és kukorica) hozzák, amit gyakran megpirítanak. Az albánok ezzel kezdik az étkezést. Ez nekünk furcsa (mondjuk, nekünk már nem), mert kitűnően előkészíti a gyomrot az étkezésre. Utána jönnek a húsok és a köretek, tehát a nehezebb ételek. Ezek felett órákig elüldögélnek, így lassan esznek hihetetlen mennyiségeket, de mégis egészségesek, hiszen tudjuk, a mediterrán konyha… 🙂

 

2011-07-23-13-41-01

 

Saláta, a másik. Hússal. Mondjuk, hogy Cézár. 🙂

 

alban Cezar

 

Vegyes zöldség- és sajttál. Ebben van párolt zöldborsó, bab, spenót, fergese (az albán lecsó, erről már írtam: http://albania.cafeblog.hu/2014/11/19/fergese-az-alban-lecso/) , joghurtszósz (azaz salce kosi), és az elengedhetetlen olajbogyó és fehérsajt.

 

hazias alban tanyer

 

A koran. A tavi lazac, amit hol máshol ettünk, mint az Ohridi-tónál (amit itt Pogradeci-tónak hívnak), hiszen abban lakik. Meg még a Bajkál-tóban, és sehol máshol. Ettől olyan különleges.

 

koran

 

És egy tengeri hal. Természetesen a tengerparton Vlora-ban.

 

hal

 

Tenger gyümölcsei rizottó. Ehhez másfajta rizst használnak, nem a hosszúszeműt.

 

rizotto

 

Tengeri “herkentyűk” sütve.

 

sult  herkentyuk

 

Itt most “csak” kagyló. 🙂

 

sult kagylo

 

Itt meg “csak” rák. 🙂

 

sult rak0

 

Ez is rizottó, csak másképp. Durresben.

 

tenger gyum

 

Tenger gyümölcsei spagettivel.

 

tenger gyum spagettivel

 

Sült kecskehús, szintén Vlora-ban.

 

kecske

 

Szilva. Az egyik fajta. Csak hogy gyümölcs is legyen. Majd írok arról is, hogy itt mennyi fajta szilva van.

 

szilva

 

És egy kis desszert: a baklava. Természetesen házi. Egyszer pont Ramadan-kor voltunk Saranda-ban, az ünnep végén nekünk is járt egy kis kóstoló. 🙂

 

 Baklava1

 

És végül a kávé. Ez itt presszó, legalább olyan jó, mint az olaszoknál. De aki törököt szeretne, az is mindenhol kapható. Kíméletesebb, mint a presszó kávé. Az albánok zömmel azt isszák.

 

 

kave

 

És figyeltétek? Mindenhol papírabrosz. A legutolsó kis falusi lokálban is, (itt ugyanis így hívják a kis vendéglátó-egységeket, kávézókat). Az étkezés végén egész egyszerűen összecsomagolják, és megy a kukába. Kell ennél nagyobb higiénia? 🙂

És természetesen folyt. köv….. az “igazi” albán ételekkel.

 

 

Ha még több érdekességet olvasnál Albániáról, gyere a Facebook-ra!

Ha egyéb szempontból is érdekel az ország, kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!