Európa utolsó titka - Albánia

Noé pudingja

 

Az egyik receptben azt olvastam, hogy ez a legkedveltebb albán édesség. Egy finom, egyszerűen elkészíthető desszertről van szó.

A hashure nevű édességet a törököktől vették át az albánok (mint oly sok minden mást), és gabonából, gyümölcsből és dióból készítik. Törökországban ezt az édességet az iszlám naptár szerinti első hónapban a Muharram hónap tizedik napján fogyasztják, azaz Ashure Napján (ashure = tizedik). Az anekdota szerint amikor Noé az özönvíz után kikötött az Ararát-hegységnél, egy különleges étellel ünnepelték ezt meg. Mivel készleteik igen csak kimerülőben voltak, nem volt másuk, csak egy kis gabona, szárított gyümölcs és hasonlók. Ezt főzték össze puding állagúra, ebből lett a hashure. A törökök és bektashik a hashure-t imádkozással egybekötve készítik, ilyenkor az egészségért, gyógyulásért, biztonságért, sikerért és lelki táplálékért fohászkodnak.

 

Forrás: kuzhinashqiptare.com

Forrás: kuzhinashqiptare.com

 

Noé pudingja egyedülálló a török édességek között, mert nem tartalmaz semmilyen állati összetevőt. Egyfajta tiltakozás mindenfajta erőszak és vérontás ellen. Hagyományosan a hashure-t nagy mennyiségben készítették Noé bárkájának megmenekülésére emlékezve, és szétosztották a rokonok, barátok, szomszédok, kollégák, osztálytársak között vallástól és hittől függetlenül a béke és szeretet jeleként. Eredetileg az év hidegebb hónapjaiban főzték, mert kalóriában gazdag, de manapság már egész évben fogyasztják.

 

Az alaprecept a következő:

1 csésze búza

2.5 l víz

1 csésze cukor

 

A finomabb változathoz:

pici só

5 dkg mazsola

1 csésze szárított füge

1 evőkanál őrölt fahéj

10 dkg darált dió

4-5 szegfűszeg

2-3 evőkanál keményítő

 

A búzát öntsük le langyos vízzel, és hagyjuk állni 2-3 órát. Mossuk meg és lassú tűzön főzzük, amíg a szemek szétnyílnak. Miután megpuhult adjuk hozzá a cukrot, és még 15 percig főzzük.

 

Forrás: forumishqiptar.com

Forrás: forumishqiptar.com

 

A finomabb változatban a cukor mellé adjunk pici sót, mazsolát, szárított fügét, őrölt fahéjat, darált diót és kevés szegfűszeget, és ezzel főzzük 15 percig. Majd adjunk hozzá 2-3 evőkanál vízzel elkevert keményítőt, és így főzzük még 2 percig. Adagoljuk kis tálkákba, szórjuk meg a maradék darált dióval és őrölt fahéjjal, és hidegen tálaljuk.

 

Ha még több érdekességet olvasnál Albániáról, gyere a Facebook-ra!

Ha egyéb szempontból is érdekel az ország, kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!