Európa utolsó titka - Albánia

A Világ Közepe

 

Ez. 🙂

 

A világ közepe

A világ közepe / Forrás: saját kép

 

A világ közepe Albániában található. 🙂 Legalábbis a bektashi muszlimok szerint. A világ közepe ugyanis Tiranában a Bektashi Világközpont Teqe-jének (tettye=szent hely) közepén van. 🙂

 

a vilag kozepe fent

A világ közepén állva felfelé nézve pedig ez látható / Forrás: saját kép

 

Albániában ugyanis négy fő vallást gyakorolnak, a katolikust, a görög ortodox keresztényt, a szunnita muszlimot és a bektashi muszlimot.  A bektashik minden évben augusztus 21-25. között fesztivált tartanak Berat mellett a Tomorr-hegyen a másik szent helyükön. Ezen kívül van még szent helyük Kruja-ban is.

A bektashi egy muszlim misztikus rend, amelyet a közösség hagyományai szerint az iráni Khoraszánban élt Háddzsí Bektás Valí alapított meg. A rend végleges formája a XVI. században Anatóliában (Törökországban) alakult ki, majd a Balkánon is elterjedt, elsősorban Albániában.

 

A rend alapítója / Forrás: saját kép

A rend alapítója / Forrás: saját kép

 

A bektashi rend eredetileg az ortodox szunnita iszlám egyik szufi rendje volt. A XVI. században azonban elfogadták a síiták tanait, beleértve azt is, hogy Alit, Mohamed próféta negyedik utódát Allahhal és magával a prófétával együtt mintegy szentháromságként tisztelték. Mint sok más szufi rend tagjai, a bektashik is elég felületesen tartották be a mindennapi életre vonatkozó iszlám törvényeket. Vallási szertartásaik során mind a nők, mind a férfiak részt vettek a rituális borivásban és táncban. A mondás szerint: “Kush pi raki, bektashi.”, tehát aki pálinkát iszik, az bektashi. 🙂 A Balkánon élő bektashik átvettek néhány keresztény szokást is, például a rituális úrvacsorát és a gyónást. Misztikus műveik jelentős mértékben gazdagították a szufi költészetet.

A bektashi rend a XV. században politikai jelentőségre is szert tett, mivel döntő hatást gyakorolt a janicsárokra, a megszállt keresztény országokban toborzott ottomán elitalakulatok tagjaira. A bektashik feladata a janicsárok szellemi-katonai nevelése és a hittérítés volt. A bektashik közé tartozott Gül Baba is, kinek a sírboltját a Rózsadombon találjuk, ahol egykor tettyéje is állt. A másik egykori magyarországi bektashi tettye romjai Pécs fölött a Tettye nevű magaslaton állnak. A janicsáralakulatokat 1826-ban feloszlatták, a bektashik befolyása is csökkent, de a század későbbi évtizedeiben a rend újjászületett. Törökországban és Albániában számos kolostort újjáépítettek, és virágzott a bektashi irodalom is. 1925-ben Törökországban feloszlatták a szufi rendeket, és a bektashik vezetői Albániába tették át székhelyüket. 1967-ben Albániában betiltották a vallást, így ezután a bektashik csak Törökországban, a Balkán albánok lakta részein és az Egyesült Államokban gyakorolhatták vallásukat.
(Forrás: Terebess Ázsia lexikon és Wikipédia)

Ma azonban Albániában található a bektashi vallás központja, vezetője pedig Őszentsége Hajj Baba Edmond Brahimaj, akivel volt szerencsénk az elmúlt napokban többször is találkozni a rezidenciáján, és személyesen is meggyőződni róla, hogy valóban isznak rakit, hiszen a dervish (szolga) a szentelt cukor mellé rakit is kínált, és a vallási vezető irántunk való tisztelete jeléül elfogyasztott belőle egy kortyot. 🙂

 

Hirësia e Tij Haxhi Baba Edmond Brahimaj - a bektashik "pápája"

Hirësia e Tij Haxhi Baba Edmond Brahimaj – a bektashik “pápája” / Forrás: saját kép

 

baba

Forrás: saját kép

 

A most épülő tettye a 2015. szeptember 6-8. között Tiranában megrendezésre kerülő 28. Nemzetközi Béke Kongresszusra fog elkészülni.

 

A tettye bejárata, Haxhi Baba-val a képen, a háttérben a Tomorr-hegy / Forrás: saját kép

A tettye bejárata / Forrás: saját kép

 

Az épülő tettye

Az épülő tettye / Forrás: saját kép

 

az epulo tettye2

Forrás: saját kép

 

A festőművészt Irakból hozatták

A festőművészt Irakból hozatták

 

A tettye mellett találhatók a türbék, azaz sírhelyek, ahol a vallási vezetők vannak eltemetve.

 

Türbe / Forrás: saját kép

Türbék / Forrás: saját kép

 

Sírok a türbe előtt / Forrás: saját kép

Sírok a türbék előtt / Forrás: saját kép

 

sirok1

Sírok egy türbén belül / Forrás: saját kép

 

sirok2

Sírok egy másik türbében / Forrás: saját kép

 

sirok3

A harmadik türbe belseje / Forrás: saját kép

 

A minden évben megrendezésre kerülő bektashi fesztivál Berat mellett a Tomorr-hegyen zajlik, ahol Abaz Ali türbéje található, ahová hívők és turisták is mehetnek.

 

Abaz Ali Tomori

Abaz Ali Tomori / Forrás: bringazzvelem.blogspot.com

 

Bektashi papok

Bektashi papok / Forrás: bringazzvelem.blogspot.com

 

Abaz Ali Tomori türbéje

Abaz Ali Tomori türbéje / Forrás: bringazzvelem.blgogspot.com

 

Az emberek felmennek a hegyre, a türbében megcsókolják az ajtófélfát, aztán jobbról balra megkerülik az ott található három sírt, simogatják, megcsókolják, majd pénzt tesznek rá. A sírok felett van egy hosszú gyertyagyújtó hely.

 

A gyertyagyújtó hely

A gyertyagyújtó hely / Forrás: bringazzvelem.blogspot.com

 

Elképesztő mennyiségű bárányt vágnak, és miután elvágták az állat torkát, a családfő a bárány vérével megjelöli a többi családtag homlokát.

 

Előkészítik az állatot a sütésre / Forrás: bringazzvelem.blogspot.com

Előkészítik az állatot a sütésre / Forrás: bringazzvelem.blogspot.com

 

Sülnek az áldozati bárányok

Sülnek az áldozati bárányok / Forrás: bringazzvelem.blogspot.com

 

A bektashik egyben a dervish rend képviselő is. A szufi dervisheket mindig is tisztelték tudásuk, bölcsességük, költészetük (Gül Baba), felvilágosultságuk vagy éppen szellemességük miatt. Nagy részük vándorló volt, akik a muzulmánok által lakott világ minden részét bejárták, s általában koldulásból éltek.
A dervishek misztikus kapcsolatban állnak Allahhal, imádkozással, meditációval, tánccal kerülnek közelebb hozzá. A leghíresebbek a kerengő dervishek, azaz a mevlevik.

 

Ha még több érdekességet olvasnál Albániáról, gyere a Facebook-ra!

Ha egyéb szempontból is érdekel az ország, kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!