Európa utolsó titka - Albánia

Albán desszertek – Shëndetlie, az egészséges

 

A ‘shëndetlie’ nevű édesség kétségtelenül az egyik legfinomabb albán desszert. Nagyon egyszerű elkészíteni. Régebben csak ünnepek alkalmával sütötték, de ma már a mindennapok része. A ‘shëndet’ szó azt jelenti: egészség, tehát gyerekeknek is bátran adhatjuk.

 

Forrás: artigatimit.com

Forrás: artigatimit.com

 

Hozzávalók:

5 tojás + 1 sárgája a kenéshez

50 dkg liszt

15 dkg méz

10 dkg cukor

20 dkg vaj

20 dkg dió

1 kanál szódabikarbóna

 

A cukros mázhoz:

1 pohár víz

2 pohár cukor

2 kanál citromlé

kevés szegfűszeg

kis vanília

 

Elkészítése:

Egy tepsibe beleszórjuk a lisztet úgy, hogy középen lyukat hagyunk.

Közepébe tesszük a tojásokat, az olvasztott vajat, a mézet és a cukrot.

Hozzáadjuk a szódabikarbónát. Addig keverjük, míg homogén masszát kapunk.

Aztán hozzáadjuk a diót, és sütésre alkalmas tésztává keverjük.

A kész tésztát kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük (ehhez a mennyiséghez kb. 26-30 cm átmérőjű tepsi ajánlott). Tetejét megkenjük tojássárgájával, 140 fokos sütőbe rakjuk, és 40 percig sütjük, vagy addig, amíg a teteje szép aranybarnára pirul. Majd kapcsoljuk ki a sütőt, és még fél óráig hagyjuk benne.

Aztán vegyük ki, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk fel.

Amíg a tészta hűl, elkészítjük a cukros mázat: vizet forralunk cukorral, szegfűszeggel és vaníliával. A cukormázat forrón öntjük a hideg tésztára.

 

Forrás: artigatimit.com

Forrás: artigatimit.com

 

A shëndetlie akkor a legfinomabb, ha előző nap elkészítjük és tálalásra összeérnek az ízek. Mi sokszor kaptunk már kóstolót a szomszédból, ők finom házi mézzel készítik.

Elkészítését megnézhetitek itt:

https://www.youtube.com/watch?v=auLDX1sJYeE

Shëndetlie

 

Jó étvágyat!

 

 

 

Ha még több érdekességet olvasnál Albániáról, gyere a Facebook-ra!

Ha egyéb szempontból is érdekel az ország, kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!