Európa utolsó titka - Albánia

Érdekességek, érdekes tények Albániáról – a legrégebbi sakkfigura

 

Egy átlagos tavaszi vasárnap Tiranában - Forrás: saját kép

Egy átlagos tavaszi vasárnap Tiranában – Forrás: saját kép

 

„Az ötödik századból származó elefántcsont sakkot találtak régészek Albániában. A sakk eszerint már jóval előbb elterjedhetett Európában, mint korábban feltételezték. Az egyik sakkfigura a rajta lévő faragott kereszt alapján király vagy királynő lehetett.

Az Institute of World Acheology munkatársai egy római ház feltárása közben akadtak a sakkfigurára Butrintban, Dél-Albánia fallal körülvett Mediterrán városában. Az elefántcsont ritkasága és korabeli értéke alapján szinte biztos, hogy a sakkfigura, mely Európa eddig legrégebbi sakkbábuja, eredetileg egy gazdag tulajdonoshoz tartozott.

A sakk Indiából származik a Kr.e. 2-3. századból, de Európában eddigi ismereteink alapján csak a 11. században terjedt el. Butrint városában – melyet az Institute of World Archaeology 1994 óta igyekszik feltárni s már 1992 óta a világörökség része – számos műemlék, köztük két templom, egy harmadik századi amfiteátrum, és egy bazilika feltárására került sor.”

Forrás: mult-kor.hu/2002

 

A hír talán nem annyira meglepő, mert ha végigsétálunk bármely albán város vagy falu utcáján, láthatjuk, hogy az emberek a terek, parkok padjain, asztalain élénk sakk, dominó vagy kártya játszmákat folytatnak.

Az albánok nagyon szeretnek közösségben lenni, és a kávézókban, közterületeken gyakran előkerülnek a sakktáblák, dominók, kártyapaklik.

A sakk nagyon népszerű sport Albániában, az Albán Sakkszövetséget 1933-ban alapították, és akkor rendezték az első sakk bajnokságot is. Jelenleg 120 regisztrált albán sakkozó van.

A sakk a nők körében is népszerű, bár kétségtelen, hogy az albánok nem büszkélkedhetnek Polgár-testvérekkel, de már több, mint 20 bajnokságon nők is versenyeztek. A fiatalok körében is igyekeznek népszerűsíteni ezt a szellemi sportot, az iskolák között is rendeznek bajnokságot.

 

Sakkbajnokság 2015. Tirana - Forrás: saját kép

Sakkbajnokság 2015. Tirana – Forrás: telesport.al

 

Azért még nem tartanak ott, ahol mi, mert míg nekünk magyaroknak 41 sakk nagymesterünk van, neki csak egy, Erald Dervishi személyében.

Viszont úgy tűnik, hogy a hobbi szinten játszott sakkozásban mindenképpen ők vezetnek. 🙂

 

A dominót másképp játsszák, mint mi.

 

Albánok dominóznak - Forrás: jetaoshqef.al

Albánok dominóznak – Forrás: jetaoshqef.al

 

Hogy a játék ne legyen gyerekeknek való könnyűségű, a dominók (itt “köveknek” hívják) megkeverése után kettőt kivesznek, az a két dominó abban a partiban nem játszik, és természetesen egyik játékos sem tudja a játszma elején, hogy melyik az a kettő. Így már nem is olyan könnyű dominózni… 🙂 Van páros dominó is, azt 4-en játsszák, ott minden dominó használatban van. Akkor fixen a szemben ülő játékosok a partnerek.

 

Dominó-parti 1.

Dominó-parti 1.

 

SAM_1353

Dominó-parti 2.

(A képek érdekessége, hogy az első tavaly (2015) november 8-án készült, míg a második éppen 1 héttel később. 🙂 )

 

Ha még több érdekességet olvasnál Albániáról, gyere a Facebook-ra!

Ha egyéb szempontból is érdekel az ország, kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!