Európa utolsó titka - Albánia

A forrás, amely egy haldokló sárkány szeméből fakadt

 

Ha Albánia turistalátványosságaira rákeresünk az interneten, akkor az épített látnivalókon kívül egészen biztosan találkozni fogunk a Kék-szem forrás nevével is.

„A Kék-szem forrás (albán nyelven: Syri i kaltër) vízforrás és különleges természeti jelenség Albániában, a Vlora megyei Muzina közelében. A népszerű turistalátványosságnak számító forrás tiszta, kék vize egy több mint ötven méter mély medencéből tör fel – a búvárok ötven méterig ereszkedtek le, de a karsztlyuk pontos mélysége még nem ismert.

Innen ered a Bistrica folyó, amely 25 km hosszú és Sarandától délre torkollik a Ión-tengerbe.

A forrás a tengerszint fölött 152 méterre fekszik, vízkibocsátása 18 400 l/s.

A forrás környezete (180 hektár) természetvédelmi terület, tele tölgy- és szikomorfákkal. 2004 nyarán a forrás egy időre kiszáradt.”

Forrás: Wikipédia

(Saját megjegyzés: A Wikipédia vízhozam adat régi, jelenleg 7,5 m3/s a hozam.)

 

A Kék-szem Forrás: adventurous-travels.com

A Kék-szem
Forrás: adventurous-travels.com

 

A forrás kialakulásának legendája szerint azon a területen egy sárkány uralkodott, aki elapasztotta a vizet, és elrabolta a lányokat, megnehezítve ezáltal a helyiek életét. Az emberek végül megölték, s miközben haldoklott, szeméből tiszta vizű forrás fakadt, mely a mai Bistrica folyóvá szélesedve a ritka növényzetet sűrűvé és erőssé táplálta és általuk fényt teremtett. A legenda jelentése, mint sok más (sárkányos) legendának is a jó és a rossz harca: egy sárkány, amely elapasztja a vizet és elrabolja a lányokat gyűlölni való, míg az a tény, hogy az elpusztult állat szeméből az élet forrása fakad a jót és a rosszat eggyé olvasztja. Ez jelképezi az ember küldetését, hogy legyőzze a rosszat, de jelképezi a természet erőit is, ahogy utat nyitnak az új életnek, de jelenti a természettől való függést is.

Kétségtelen, hogy a Kék-szem forrás a maga nemében egydülálló látványosság. Már maga a szó – forrás – is megtévesztő, hiszen elsőre szinte mindenkinek csordogáló kis vízerecske ugrik be. Ez azonban teljesen más.

A neve nagyon találó, mert a közepe sötétkék, széle felé haladva pedig azúrkék, illetve világoszöld színűre változik.

2345678910111213
< >

A másodpercenként több, mint 7 m³ vízhozamú, 11-12 fokos víz olyan erővel tör fel, hogy a forrás közepén 10-15 cm-t emelkedik. Ha beledobunk a közepébe egy követ, az nem merül el rögtön, hanem oldalra úszik, és csak akkor tud elmerülni. Búvárok többször megpróbáltak utánajárni, hogy milyen mély lehet, de olyan erős a feltörő víz, hogy képtelenség oda lemerülni. Állítólag a görögországi Ioannina-tóval van összeköttetésben, de ez csak feltételezés.

A Kék-szem közelében mintegy húsz különböző forrás található még, de egyik sem ilyen látványos, mint ez. Enver Hodzsa, az egykori diktátor kétnaponta szállíttatta a vizet saját használatra a kristálytiszta vizű forrásból katonai konvojjal.

A környezet is szép, a körülötte lévő erdő, amelyet ősszel mint egy szőnyeg, beborítanak a ciklámenek, a környező hegyek, és a két világörökségi helyszín Butrint és Gjirokastra közelsége is Albánia egyik vezető turistalátványosságává avatja.

 

 

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

 

Ciklámenek Forrás: saját kép

Ciklámenek
Forrás: saját kép

 

Környező hegyek Forrás: adventurous-travels.com

Környező hegyek
Forrás: adventurous-travels.com

 

A forrás mellett kellemes hangulatú étterem található, sült bárányt, kecskét és friss pisztrángot ehetünk, és mellé kristálytiszta forrásvizet ihatunk. 🙂

 

Étterem Forrás: discoveringalbania.com

Étterem
Forrás: discoveringalbania.com

 

Étterem a távolból Forrás: adventurous-travels.com

Étterem a távolból
Forrás: adventurous-travels.com

 

Étterem terasz Forrás: zabygrom.com

Étterem terasz
Forrás: zabygrom.com

 

Vagy ha éjszakára is maradnánk, bungalót is bérelhetünk.

 

Bungalók Forrás: saját kép (2007)

Bungalók
Forrás: saját kép (2007)

 

Ha Dél-Albániában jársz, ne hagyd ki!

(A galéria forrása: adventurous-travels.com)

Ha még több érdekességet olvasnál Albániáról, gyere a Facebook-ra!

Ha egyéb szempontból is érdekel az ország, kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!