Európa utolsó titka - Albánia

Töltött szőlőlevél (japrak)

 

A töltött szőlőlevél ideális és ízletes étel az év ezen szakaszában. Albániában több régiónak is közkedvelt étele, én utoljára Berat-ban ettem. Készíthetjük káposztalevélből is, de a legkülönlegesebb a friss szőlőlevélből készült.

 

Berati töltött szőlőlevél Forrás: saját kép

Berati töltött szőlőlevél
Forrás: saját kép

 

Hozzávalók:

40-50 db zsenge szőlőlevél
200 g csirkemell filé (amit 1 órára kis ecetben a hűtőbe tettünk)
100 g rizs
2 dl víz
200 g (zöld)hagyma
4 ek olívaolaj
spenót vagy egyéb zöldkáposztaféle
petrezselyem
kevés kapor
menta

bors
pirospaprika

A szőlőleveleket 5 percre ecetes vízbe áztatjuk, leöblítjük, majd utána pár percig főzzük tiszta vízben, tányérra rakjuk és félretesszük.
A hagymát szeleteljük fel és pirítsuk 3-4 percig a serpenyőben. Tegyük hozzá a húst és pároljuk 5-6 percig. Adjuk hozzá a spenótot/káposztát, keverjük össze és további 3-4 percig főzzük. Adjuk hozzá a kaprot, petrezselymet, mentát és a megmosott rizst, jól keverjük össze és 1-2 percig pároljuk. Vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a sót, borsot, pirospaprikát is és jól keverjük el.

Terítsünk szét egy szőlőlevelet, és rakjunk bele egy fél kanál tölteléket. Csomagoljuk be a tölteléket, és figyeljünk rá, hogy a töltelék a szőlőlevélben maradjon. A töltött szőlőleveleket helyezzük egy serpenyőbe, és tegyünk rájuk egy tányért, hogy fővés közben ne mozduljanak el. Öntsük fel annyi forró vízzel (amiben a szőlőlevél főtt), hogy éppen ellepje. Lassú tűzön 20-30 percig főzzük. Citrommal vagy natúr joghurttal kínáljuk.

 

Japrak Berat-ból Forrás: saját kép

Japrak Berat-ból
Forrás: saját kép

 

Természetesen hús nélkül is készíthetjük, én egyelőre csak hús nélküli változatot ettem.

 

 

 

Ha még több érdekességet olvasnál Albániáról, gyere a Facebook-ra!

Ha egyéb szempontból is érdekel az ország, kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!