Európa utolsó titka - Albánia

Január, február, itt a nyár! – 2017-ben irány Albánia!

 

Még dühöng a tél, itt a mediterrán térségben is ritkán látott helyzeteket produkált a rendkívüli hideg. Az hagyján, hogy az enyhe, csapadékos (ami itt esőt jelent) mediterrán télhez igazodva az alig fagypont alá tervezett vízvezeték-rendszerek nehezen vagy alig bírják a strapát, de szegény növények, pálmák, citrusfélék, amik nem szoktak az ilyen időhöz is szenvednek a hidegben és hóban.

 

A mediterrán növényzetet, így a kertünkben a mandarinfákat is belepte a hó, ami itt igen ritka (Forrás: saját kép)

A mediterrán növényzetet, így a kertünkben a mandarinfákat is belepte a hó, ami itt igen ritka
(Forrás: saját kép)

 

Ennek ellenére már most érdemes elkezdeni tervezni az idei nyaralást. Mivel itt március 14-én már a  Nyár napját ünneplik, így utána rohamosan melegszik a levegő és a tenger.

A különböző magazinok, utazási portálok már ajánlják az idei úticélokat, köztük néhány Albániát is.

A National Geographic cikke – 10 hely, amely több turistát érdemelne  – azt írja, hogy az ország tele van ókori romokkal, ortodox templomokkal, és míg a környező tengerparti országok már túlzsúfoltak, Albániában még jócskán vannak olyan helyek, ahol a tengerparton főszezonban is kényelmesen elterülhetünk a parton.

 

Butrint, ókori romváros (Forrás: saját kép)

Butrint, ókori romváros
(Forrás: saját kép)

 

A CNN utazási rovatában – A 17 legjobb hely 2017-ben – szintén ajánlja Albániát, mert napos, olcsó és tele van jó strandokkal.

 

Aki a nyüzsgést szereti a strandokon , válassza Durres-t (Forrás: saját kép)

Aki a nyüzsgést szereti a strandokon, válassza Durres-t
(Forrás: saját kép)


A VOGUE magazin Hat nem turistás balkáni úticél egyikeként ajánlja Himara-t az albán Riviérán. Azon a részen olyan érintetlen öblök vannak, melyek csak gyalogosan vagy a víz felől közelíthetők meg. A Llogara nemzeti parkban túrázva pedig olyan őshonos állatokkal találkozhatunk mint a farkas, vadmacska vagy a sas.

 

Gjipe beach (Forrás: common.wikimedia.org)

Gjipe beach
(Forrás: common.wikimedia.org)

 

Medve-öböl (Forrás: en.wikipedia.org)

Gjiri i Ariut
(Forrás: en.wikipedia.org)

 

Shpella e Dafines (Forrás: en.wiki2.org)

Shpella e Dafines
(Forrás: en.wiki2.org)

 
Los Angeles Times  pedig a hajós utazásokkal kapcsolatban közölt egy cikket, melyben azt ecseteli, hogy a hajós társaságok egy része még szervez utakat Törökországba, de van olyan társaság, amely teljesen törölte a 2017-es útvonalai közül a török kikötőket, és inkább a görög szigeteket és Albániát, Saranda-t választotta új desztinációknak.

 

Luxushajó a sarandai öbölben (Forrás: V.M. - Facebook)

Luxushajó a sarandai öbölben
(Forrás: V.M. – egy sarandai barátunk)

 

Luxushajó a sarandai öbölben 2. (Forrás: saját kép)

Luxushajó a sarandai öbölben 2.
(Forrás: saját kép)

 

Bradt Travel Guides, egy brit útikönyvkiadó 2017-es listáján Albániát a legkivételesebb turista célpontként tünteti fel. 

“Albánia sokáig élt csillogóbb szomszédai árnyékában. De az Albán-Alpok vad szépsége, Butrint és Gjirokastra impozáns építményei, a kristálytiszta tenger a Riviérán egyre inkább csalogatja a látogatókat, akik lassacskán kezdik felfedezni, hogy Albánia a Balkán egyik legelbűvölőbb szeglete. “


Az eternalarrival.com  oldal pedig 75 olyan indokot tár elénk, amelyek alapján amint csak lehet, keressük fel Albániát. Nem fogom felsorolni mind a 75-öt, a teljesség igénye nélkül csak néhányat emelnék ki:

– Az ország tele van több ezer éves ókori romokkal, ahol az emberek nem tapossák egymás sarkát.
– Nem csak hogy megfizethető, hanem olcsó. Az ételek, az országon belüli utazás, minden szolgáltatás.
– Nem zsúfolt, vannak még érintetlen, elhagyatott öblök, strandok.
– Az albánok hihetetlenül nagylelkűek, sehol nem kapunk ennyi kedves gesztust, legyen az egy darab süti, a velünk együtt stoppoló ebédjének a fele, egy kávé, egy raki (sok raki) 🙂
– A „besa” (nagyjából azt jelenti, becsület, hit, bizalom), mely szerint az albánok élnek kötelezi őket, hogy a szükségben lévő emberrel törődjenek. Így ha egyedül utazunk az országban, akkor sem leszünk egyedül, segítség nélkül.
– Az ország biztonságos, kevésbé vagy veszélyben, mint mondjuk Madridban, Rómában, Párizsban, mert az erőszakos bűncselekmények nagyon ritkák.
– Szeretik azokat a  külföldieket, akik felkeresi az országukat.
– Fejlődik az infrastruktúra. Sokszor hallani, hogy az utak szörnyűek, pedig már nem. A főbb útvonalak a városok között, és a turisztikailag frekventált helyeken teljesen rendben vannak. Csak az elmaradottabb vidéki részeken találkozhatunk rossz minőségű utakkal.
– Nagyon jó a konyhájuk, az élelmiszerek frissek, jó minőségűek és gyakran organikusak.
– Stoppolni nagyon könnyű és biztonságos, hátizsákos turistaként hihetetlenül olcsón nyaralhatunk.


Mindezek után még egy jó hír, a Wizz Air áprilistól közvetlen repülőjáratot indít többek között Tiranába, tehát aki eddig ódzkodott az átszállásos repüléstől vagy a hosszú autózástól-buszozástól, az immár jó egy óra alatt ideérhet. 🙂

 

Ha még több érdekességet olvasnál Albániáról, gyere a Facebook-ra!

Ha egyéb szempontból is érdekel az ország, kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!