Európa utolsó titka - Albánia

Európa Grand Canyon-ja, az Osum

 

Az Osum-kanyon Dél-Albániában a Skrapar régióban található. A Berat-ot kettészelő Osum-folyó halad végig a szurdokon, mely a túrázók és vadvízi evezősök kedvelt helye. Számos földalatti átkelő és felfedezetlen barlang található a kanyonban.

 

A Berat-ot kettészelő Osum-folyó
(Forrás: levanter.hu)

 

Tavasszal hóolvadáskor lehetőség van végigevezni a folyón. A folyó sodrása második osztályba sorolt, tehát nem szükséges nagy tapasztalat végigmenni rajta. Nyár végén, amikor a víz alacsony, sétával és a természetes medencékben és forrásokban való fürdéssel élvezhető a hely.

 

Albania_Tours_osumyoutube_osumyoutube_osum2youtube_osum3
< >
Forrás: Albania Tours

 

A kanyon mentén szokatlan ökoszisztéma él, ami megtartja zöld színét a szurdok mindkét oldalán egész évben. A kanyon lejtőin az erózió kis vájatokat és barlangokat formált. A sziklaképződmények vicces neveket kaptak, mint a „Katedrális”, a „Szem” vagy az „Ördög ajtaja”. A völgykatlan 26 km hosszú, és 450 m-rel a tengerszint felett fekszik. Keletkezését 2-3 millió évvel ezelőttire becsülik.

 

panoramio_osumphotobucket.comT4Travbel_osumvisitskrapar.com_osumphotobucket2travelinalbania_osumTrekEarth_osum1001albanianadventures_osum
< >
Forrás: 1001 Albanian Adventures

 

Úgy gondolják, hogy sok évvel ezelőtt a víz a föld alatt folyt, és az idők során a szikla eltűnt a folyó fölül kialakítva a kanyon jelenlegi formáját. A kanyon torkolatában, amin az Osum-folyó átfolyik a vízfolyások a különböző falvak felől jönnek, melyek sziklaláncolaton át haladnak. A helyiek sok érdekes legendát mesélnek ezekről, mint az “Apa malma”, vagy Abaz Ali legendája, aki fehér lován repülve érkezett és jelet hagyott Kajcë-ban. A legismertebb azonban a „Fiatalasszony-hasadék” története, mely egy dalból fakad. Történt régen, hogy egy menyasszonyt akarata ellenére adtak férjhez. Amikor a násznép visszatért a fiatal feleséggel, ő azt mondta, hogy nem szereti a férjét, nem akart hozzámenni. Mikor válasz nélkül maradt, gondolta, elmegy és imádkozik Istenhez, aki egy sziklához vezette. Ott így szólt: „Nyílj meg, ó szikla, ments meg a bajtól, ami ért engem!” A szikla meghallgatta, azon nyomban rést nyitott magán, és az üregen keresztül a lány lement a szurdokba, ahol összeházasodott azzal a fiúval, akit szeretett. A legenda megszületése után azok a fiatalasszonyok kezdték látogatni a hasadékot, akik már gyermeket szerettek volna.

A kanyonban hat szűk rész található a 1.5 méterestől egészen a 35 méteresig.

 

Forrás: photobucket

 

A Gradeci-kanyon a legszebb és leglátványosabb szakasz, amely egy barlang mellett található. 4 km hosszú, 40 m magas, és bizonyos pontokon csak 1.5 m széles. A falai meredeken futnak a folyóba. A többi kanyon eléréséhez délebbre kell menni. Ezek 3 km-re találhatók Çorovoda falutól és „Albán Colorado-nak” is hívják őket. Gyönyörű természeti látnivalók 15 km hosszan 8 vízeséssel. Ezen a részen lehet a vízisportokat, mint a kajak, kenu, rafting gyakorolni. Vannak kis strandos részek is, mint pl. Varishta.

 

Forrás: WonderMondo

 

Albánia nagyon változatos, ez a természeti csoda is ezt bizonyítja.

 

 

Ha még több érdekességet olvasnál Albániáról, gyere a Facebook-ra!

Ha egyéb szempontból is érdekel az ország, kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!