Európa utolsó titka - Albánia

Trileçe – a „háromtejes” sütemény

 

Ezt a lágy, tejes, frissítő édességet egész évben fogyaszthatjuk. A trileçe vagy treleçe tradicionális albán sütemény, mely egész Európában elterjedt. Eredetileg háromféle tejből – kecske, birka és tehéntejből – készítették. A modern recept szerint így készül.

 

Forrás: Mommy Cook For Me

 

Hozzávalók

A tésztához:

6 db tojás

1 vaníliás cukor

20 dkg cukor

2 teáskanál sütőpor

30 dkg liszt

 

A tejkrémhez:

3 dl tej

3 dl tejszín

30 dkg tejpor

 

A karamellhez:

45 dkg cukor

120 ml víz

5 dkg kukoricaliszt

24 dkg vaj

fél teáskanál só

 

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket habbá verjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a 20 dkg cukrot. Jól elkeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a sütőport és a lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük. Mikor kész, hűlni hagyjuk.

A tejkrémhez tegyük a három összetevőt egy tálba. A tejkrém felét öntsük a tepsibe, majd tegyük vissza a tésztát, a maradék tejet öntsük a tetejére. 2 órára rakjuk a hűtőbe.

A karamellkrémhez tegyük a cukrot egy serpenyőbe és lassú tűzön melegítsük. Közben a kukoricalisztet keverjük össze egy kis vízzel, hogy sűrű masszát kapjunk. Kavargassuk az olvadó cukrot, és pirítsuk sötétbarnára. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vizet, és keverjük el (óvatosan, mert fröcskölni fog). Tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a vajat és a kukoricalisztet, és kavarjuk, amíg a vaj teljesen felolvad. Adjuk hozzá a sót, és keverjük néhány másodpercig. Öntsük rá a tésztára, hagyjuk pihenni 10 percig mielőtt visszarakjuk a hűtőbe.

Szeletelve tálaljuk.

 

Forrás: pinterest

 

Forrás: flickr

 

 

Albániában kész tésztaport is árulnak.

 

Forrás: kraco

 

 

Ha még több érdekességet olvasnál Albániáról, gyere a Facebook-ra!

Ha egyéb szempontból is érdekel az ország, kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!