Európa utolsó titka - Albánia

Albánia rejtett kincsei – Rehova

 

 

 

“Micsoda gyönyörű hely! Mikor Albániában kikiáltják a köztársaságot, építek itt egy házat, és minden nyáron a dédszüleim falujában töltöm majd a nyári vakációt!” – mondta Fan Noli az albánok egyik legnagyobb szellemi alakja, költő, műfordító, ortodox egyházi vezető egy évszázaddal ezelőtt, mikor Kolonja régióban járt. Azóta mondását „kőbe vésték”, és azok a turisták is láthatják, akik meglátogatják ezt a régiót. Erről a vidékről származik többek között a két világhírű színész James és John Belushi is.

 

 

Itt kezdődik Kolonje régió
(Forrás: kohajone.com)

 

A környék főleg a túrázók és hegymászók kedvence, a Gramozi-hegy csúcsa – mely Albánia harmadik legmagasabb hegye –  2523 m-rel van a tengerszint felett. A hegyen egy tó is található azonos névvel.

 

gramozi_panoramiogramozi_zenit travelgramozi2_youtubegramoz_fation plakugramozi_zenith travel_csucs 2523mgramozi_flickr
< >
Forrás: Zenith Travel

 

A görög határ közelében lévő, már az illírek által is lakott Rehova falut nemrég védett történelmi helyszínné nyilvánították. A település főleg természeti szépségéről, gazdag kulturális örökségéről, egyedülálló konyhájáról, vendégszeretetéről és főképpen különleges házairól és kőfaragásairól híres. A Gramozi-hegy lábánál található, és a “Kapuk Útjának” nevezik, hiszen ha a falu macskaköves utcáin sétálunk, a bejárati kapuk feletti kőfaragásokban gyönyörködhetünk, és úgy érezzük magunkat, mintha visszarepültünk volna az időben.

 

rehova1rehova8rehova9rehova10rehova11rehova12rehova13
< >
Forrás: Ministria e Kulturës

 

A falu központjában különféle építészetileg értékes épületek találhatók, lakóházak, kulturális és közösségi épületek, melyek a templom és a főtér köré épültek. Az összes ház mészkőből készült, hagyományos építési technikával, építésükhöz nem használtak habarcsot. Nagyrészt kétszintes épületek, kapubejáratuk magasan ívelt, és kőfaragással díszített.

 

A falu bejárata
(Forrás: visiterseke)

 

Faluközpont
Forrás: revista bordo

 

A templomot 1820-ban építették
Forrás: Invest in Albania

 

A templom ikonosztázát, mely a rehovai emberek hozzájárulásával készült ma a Korçai Középkori Művészetek Múzeumában őrzik, mint a bizánci művészeti gyűjtemény részét.

 

Az ikonosztázt a Korçai múzeumban őrzik
Forrás: Invest in Albania

 

A Szt. Péter forrás
Forrás: VOAL

 

A régió népművészeti értékeiről is híres, a hagyományos népviselet, a szőttesek, az ottani dalok, táncok, helyi esküvői szokások teszik még érdekesebbé. Az organikus élelmiszereket, friss gombát, hegyi teát, mézet, tejtermékeket pedig feltétlenül kóstoljuk meg, ha arra járunk.

 

Ha még több érdekességet olvasnál Albániáról, gyere a Facebook-ra!

Ha egyéb szempontból is érdekel az ország, kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!