Európa utolsó titka - Albánia

Utazás az albán fjordok között 

 

Albániában nem csak a tengerparton, de a tavaknál is kellemesen kikapcsolódhatunk. Az ország legnagyobb mesterséges tava a Fierze és Koman között található víztározó olyan, mintha a Gyűrűk ura egyik helyszínén járnánk, vagy norvég fjordok között.

 

Forrás: pushime.com

Forrás: panoramio

 

Forrás: wikimedia.commons

 

Forrás: wikiwand

 

Forrás: wikimedia commons

 

Forrás: Facebook

 

 

A Komani-tó akkor keletkezett, mikor 1978-ban a Drin-folyón Koman falu mellett megépült a komani vízierőmű, valamint Fierze mellett a fierzei vízierőmű, és ezáltal létrejött a Fierzei víztározó, más néven Komani-tó. A tó 34.5 km hosszú és 320 millió köbméter vizet tárol. Halakban gazdag, úgyhogy a horgászatot kedvelőknek is ajánlott.

 

Forrás: fiveprime

 

Forrás: Facebook

 

Forrás: Facebook

 

Forrás: Facebook

 

Forrás: Facebook

 

Az egyik legkedveltebb úticél Albániában, évről-évre több turista keresi fel. A szezon májustól szeptemberig tart, ilyenkor két komp is üzemel naponta és kisebb hajók is közlekednek. A komp vagy hajóút 1000-1500 m magas hegyfalak között vezet, mely a legkeskenyebb részen 50 m-re keskenyedik, az út maga majdnem 3 óra.

 

Forrás: komanilakeferry

 

Forrás: Facebook

 

Forrás: Facebook

 

Forrás: Facebook

 

Forrás: Facebook

 

Forrás: Facebook

 

Forrás: fiveprime

 

Forrás: Facebook

 

Forrás: fiveprime

 

Forrás: telegrafi

 

Forrás: Facebook

 

Forrás: Facebook

 

Forrás: panoramio

 

A tavat kajakkal is felfedezhetjük, ha beevezünk az összes kis ágba kristálytiszta hegyi patakokat, vízeséseket fogunk találni.

 

Forrás: komanilakeferry

 

A természeti szépségek mellett a környéknek történelmi értékei is vannak. 1898-ban Koman közelében egy nagy temető nyomaira bukkantak. Aztán még harminc hasonlót találtak Észak- és Közép-Albániában. Földrajzi elhelyezkedésük, tipológiájuk, időbeli elhelyezkedésük alapján az összetartozó leletegyüttesekből a kutatók felállították a kora-középkori albán szokások és hagyományok összességét, melyet Komani Kultúrának neveztek el (VI-VIII. sz.) A sírokban talált eszközök, használati tárgyak, fegyverek, ékszerek, mint az ősi illír kultúra tárgyai ezen területek egykori lakóinak szokásait és hitvilágát elevenítik meg, és egyértelműen felvázolják a korai arbër kultúrát. Az arbërek az illírek leszármazottai, a mostani albánok ősei.

 

 

Forrás: wikipedia

 

De az illír tárgyak mellett a leletek között újabbakat is találunk a kora bizánci időszakból, olyan ékszereket, melyek a keresztény hit motívumait örökítik meg. A dísztárgyak, ékszerek között ugyan jól elkülöníthető a pogány motívumok fennmaradása, az újabb leletek azonban egyértelműen bizonyítják a kereszténység megjelenését, mely ebben az időszakban kezdett elterjedni a nagyobb városokban, Durres-ben, Shkodra-ban, hogy aztán a vidéki területekre is behatoljon. A leletek azért nagy jelentőségűek, mert ezek alapján jól elkülöníthetőek az ókori illír kultúra és hagyományrendszer elemei az új, bizánci időszak keresztény elemeitől, azokon a területeken, ahol az albánok ennek elsőként voltak tanúi a középkorban. Ez világosan megkülönbözteti az albánok új és régi szomszédait, azaz a szlávokat a görögöktől.

 

Koman felé érdemes megállni a Vau i Dejës tónál.

 

 

Forrás: panoramio

 

A tó csodálatos, szűk szorosok és érdekes karsztok között fekszik, és itt is működik egy vízierőmű. A közepén egy sziget van, a Sarda-sziget (Ishulli i Sardës) vagy más néven Shurdhahu, ezen a környéken uralkodott a középkorban a Dukagjin dinasztia. (Lekë Dukagjin nevéhez fűződik az ősi albán szokásjog rendszer a Kanun írásos formában való megörökítése.) A szigeten még ma is láthatók a régi templomrom és az azt körülvevő erődítmény falai. A Drin-folyó partján a Spathari-híd alatt található a Kompleksi „DEA”, ahová ha betérünk, mintha egy újabb mesevilágba csöppentünk volna. A komplexum hotel-étterem, valamint pisztrángtenyészet és miniállatkert egyben, az amúgy is gyönyörű környezetben egy kis oázis.

 

dea2_skyscrapercitydea3.skyscrapercitydea4_flickrdea6_flickrdea7_flickrdea8.skyscrapercitydea9_flickrdea10_flickrdea11_skyscrapercitydea_vau i dejes_skyscrapercitydea_WZDkompleksi dea_vau i dejes_skyscrapercity
< >
Forrás: skyscrapercity

 

A környék Albánia egy újabb csodája. Természetesen itt is kóstoljuk meg a tájegységre jellemző helyi specialitásokat, és engedjük át magunkat a hely varázsának.

 

Forrás: Facebook

 

 

Ha még több érdekességet olvasnál Albániáról, gyere a Facebook-ra!

Ha egyéb szempontból is érdekel az ország, kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!