Európa utolsó titka - Albánia

Fókuszban a sasok földje – fotóstúra Albániában

  Albánia szép és változatos ország. Már nem először hallom hivatásos- és hobbifényképészek szájából, hogy igazi „fotósparadicsom”. Az alábbi bejegyzésben az élmények ecsetelésén túl fantasztikus képekkel illusztrálja a szerző az itt eltöltött napjaikat. Íme, tehát Albánia, hobbifotós szemmel. (A galériákra érdemes kattintani, és úgy végignézni a képeket.)     Lesajnáló, de legalábbis döbbent tekintetekkel találkozhat… Tovább »

Albán kalandtúra

  Egy újabb albániai nyaralás története, mely egy baljóslatú jellel indul, majd kiderül, hogy a foglalt szállás használaton kívül van, de végül jól sikerül és nem csak a kellemetlenségek miatt marad emlékezetes. Ági és Józsi kalandjait olvashatjátok.   Tavasz végén hirtelen elhatározásból szállást foglaltam Albániába, Vlore városába, csak úgy.. Régebben olvastam már az országról, hogy… Tovább »

Atombiztos luxus a hegy gyomrában – Enver Hoxha bunkerében jártam

  Ha Albánia, akkor bunkerek, legalábbis sokaknak ez jut eszébe először erről az országról. Tiranában a Dajti-hegy gyomrában kapott helyet Albánia legnagyobb és legbiztonságosabb bunkere. 1978-ban avatták fel az 5 szintes a föld alatt 100 m-rel elhelyezkedő komplexumot, melynek 106 szobája többek között a diktátor Enver Hoxha és miniszterelnöke Mehmet Shehu részére készült. 2014. november… Tovább »

Töltött szőlőlevél (japrak)

  A töltött szőlőlevél ideális és ízletes étel az év ezen szakaszában. Albániában több régiónak is közkedvelt étele, én utoljára Berat-ban ettem. Készíthetjük káposztalevélből is, de a legkülönlegesebb a friss szőlőlevélből készült.     Hozzávalók: 40-50 db zsenge szőlőlevél200 g csirkemell filé (amit 1 órára kis ecetben a hűtőbe tettünk)100 g rizs2 dl víz200 g… Tovább »

Kalandok Albániában lakóautóval

  Edit és párja másodszor jártak Albániában. Tavaly jöttek először, akkor csak egy rövid időre, de megfogadták, hogy visszajönnek. Idén megtették, és most a két út élményeit osztják meg velünk.     Még régebben, 2009-ben Korfun voltunk autóval, mikor párom előjött egy gondolattal: mi lenne, ha Albánián keresztül jönnénk hazafelé? Én kategorikusan kijelentettem, hogy NEM…. Tovább »

Albánia motoros szemmel

  Vendégszerzőm Dóra és barátai kilenc motorral járták be Albániát. Élményeikről, tapasztalataikról az alábbi bejegyzésben mesél.     Az előzmények Sok országban jártunk már motorral. Nyugat felé Franciaország, észak felé Németország és Lengyelország volt a legtávolibb célpont, kelet felé Erdély mindig is a kedvenceink közé tartozott, de még a 90-es években egy ETZ 250 motorral… Tovább »

Borjúpörkölt albán módra

  Ha azt gondoljuk, hogy csak mi magyarok készítünk pörköltet, tévedünk. Az albánok által gyakran fogyasztott étel a szintén hagymás zsiradékban pörkölt darabolt hús. A különbség annyi, hogy itt olajat (gyakran olívaolajat) használnak, mert a zsírt nem ismerik. Pirospaprika helyett pedig sokszor paradicsomszósszal színezik, és a són-borson kívül babérlevelet -amit egyébként is sok ételhez használnak,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!