Európa utolsó titka - Albánia

Fókuszban a sasok földje – fotóstúra Albániában

  Albánia szép és változatos ország. Már nem először hallom hivatásos- és hobbifényképészek szájából, hogy igazi „fotósparadicsom”. Az alábbi bejegyzésben az élmények ecsetelésén túl fantasztikus képekkel illusztrálja a szerző az itt eltöltött napjaikat. Íme, tehát Albánia, hobbifotós szemmel. (A galériákra érdemes kattintani, és úgy végignézni a képeket.)     Lesajnáló, de legalábbis döbbent tekintetekkel találkozhat… Tovább »

“A béke mindig lehetséges” – 28. Nemzetközi Vallási Béketalálkozó Tiranában

    A nemzetközi béketalálkozó eredete a ’80-as évek közepére nyúlik vissza, mikor is a Sant’ Egidio Közösség kezdeményezésére elkezdődött a vallások közötti párbeszéd és kölcsönös egyetértés erősítése a béke jegyében. Az első vallásközi találkozót II. János Pál pápa hívta össze 1986-ban Assisi-ben, és ez az imavilágnap adta az alapját az azóta minden évben megrendezett… Tovább »

Aki színesbe öltöztette Tiranát

  Az albánok jelenlegi miniszterelnöke Edi Rama, akinek eredeti foglalkozása festőművész és az albán Művészeti Egyetem professzora. Politikai pályafutásának egyik legérdekesebb időszaka, amíg 2000-2011 között Tirana főpolgármestere volt. Egyik legemlékezetesebb tevékenysége a fővárossal kapcsolatban az volt, hogy elbontatott rengeteg, nem éppen jól kinéző bódét a városban, így felvette a harcot az illegálisan épített épületekkel szemben…. Tovább »

A pálmafák alól a havas hegytetőre 15 perc alatt

    Az albán főváros egyik látványossága és a szabadidő eltöltésére remek lehetőség a Dajti Ekspres vagy ahogyan itt hívják a Teleferiku. A név nem elírás, albánul „ks”-szel írják, ahogyan a mai napig lehet még látni néhány TAKSI feliratú autót is a városokban, és a presszó kávét is úgy mondják: „kafe ekspres”. 🙂 (Az „x”… Tovább »

Egy magyar lány tenisz-sikerei Albániában

   Az úgy történt, hogy egyik este csörgött a Skype. Barátaink kerestek: „Megyünk ám Albániába, teniszverseny lesz Tiranában, Pannát is neveztük.” Hú, nagyon megörültünk! Mindez tavaly nyáron történt. Szóban forgó ifjú hölgy Udvardy Panna, aki fiatalkora ellenére már számos sikert tudhat maga mögött a teniszben. 5 évesen kezdett teniszezni, és tehetsége, szorgalma és kitartása folyamatos… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!